Naslovnica VIJESTI INFO DANAS JE DAN ZALJUBLJENIH I NAJROMANTIČNIJI DAN U GODINI

DANAS JE DAN ZALJUBLJENIH I NAJROMANTIČNIJI DAN U GODINI

126

Dan zaljubljenih obilježava se svake godine 14. februara širom svijeta i prihvaćen je kod većine ljudi bez obzira koje su religije. Neki ga osporavaju a neki ipak jedva čekaju  kako bi voljenoj osobi iskazali  ljubav. Mnogi će reći da je ljubav potrebno iskazivati svaki dan, a ne samo taj jedan dan u godini. Sudeći prema odgovorima ispitanika u našoj anketi i užurbanosti koju smo primjetili na ulicama Vogošće, čini se da Vogošćani Valentinovu ne pridaju previše pažnje.

Običaj je da na današnji dan zaljubljeni poklanjaju jedni drugima male znakove pažnje poput cvijeća, čokoladica i plišanih igračaka. Zbog toga su ulice brojnih gradova širom svijeta ali i naše države pune prodavača koji zaljubljenima nude balone u obliku srca, plišane mede na kojima su napisane emotivne poruke i druge prigodne poklone u znaku Dana zaljubljenih. Trgovkinja Zorica Teofilović kaže da ima onih koji dolaze i kupuju kao poklon bombonjere ili čestitke sa natpisima  i slično.

U BiH je 14. februar dan kao i ostali, zaljubljheni parovi imaju svoje trenutke svakog dana, danas možda malo posebnije. Za ostale koji romantiku smatraju precijenjenom 14. februar je samo jedan u nizu komercijalnih praznika.