Naslovnica VIJESTI INFO DAN ŠEHIDA: NJIHOVA BORBA I ŽRTVA NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI

DAN ŠEHIDA: NJIHOVA BORBA I ŽRTVA NE SMIJU BITI ZABORAVLJENI

45

Poštujući higijensko-epidemiološke mjere mjere u Vogošći je obilježen Dan šehida. Delegacije su obišle mezaristane na području općina Vogošća, Ilijaš i Breza. Učenjem  Fatiha i Jasina te polaganjem  cvijeća poručeno ja  da nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje  sinove ove zemlje.  Centralni dio manifestacije  održan je na Šehidskom mezarju u Brezi. Cvijeće je položeno još u Tihovićima, Svrakama, mezarju Stari Ilijaš  i  Brezi I Misoči.

Tom prilikom  načelnik Općine Vogošća Edin Smajić  je između ostalog rekao: „Najbolji među nama branili su ovu državu, kao pripadnici Oružanih snaga, a Bog najbolje zna, oni najhrabriji spremni na požrtvovanje izvojevali su njaveće bitke i na tom putu dali svoje živote. Vogošćani su ratovali na svim frontovima širom BiH i pokazali se kao sjajni borci.  Naša dužnost i obaveza je čuvati uspomenu na šehide i poginule borce.  Poručujem odavde svim Vogošćanima, svim Bosancima i Hercegovcima da krenu od sebe iz svojih kuća, svojih radnih mjesta i daju svoj maksimalan doprinos kako bi nam svima zajdno budućnost bila bolja, i da na taj način pokažemo da žrtva najboljih sinova naše zemlje nije bila uzaludna.“

Odlukom Rijaseta Islamske zajedniceBiH od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.