Naslovnica VIJESTI INFO COVID AMBULANTA SEMIZOVAC: RTG APARAT OD DANAS U FUNKCIJI

COVID AMBULANTA SEMIZOVAC: RTG APARAT OD DANAS U FUNKCIJI

714

Nakon što je u petak, 4. septembra obavljena proba rada, RTG aparat u covid ambulanti u Semizovcu od danas je u upotrebi. Stavljanjem u funkciju ovog aparata upotpunjena je oprema neophodna za rad ambulante namjenjene stanovništvu Ilijaša i Vogošće. Pored RTG aparata stigli su i reagensi za CRP. Dakle, od danas pacijenti kod kojih je izražena sumnja na COVID infekciju mogu snimiti pluća u ambulanti čime se ujedno i smanjuje put pacijenta počev od  trijažnog punkta.

Sa savremenog digitalnog RTG aparata snimak pluća moguće je koristiti u svim pulmološkim ordinacijama, kako ambulanti, bolnice preko KCUS kako bi se mogle raditi konsultacije u vezi sa snimkom i odrediti liječenje.

Ambulanta u Semizovcu ima veliki značaj u sistemu borbe protiv pandemije virusa COVID-19. Namjenjena je stanovništvu općina Vogošća i Ilijaš,  kako bi se spriječili odlasci pacijenata na testiranje na lokalitet Saraj-Polje i Stari Grad i pruža preglede, laboratorijsko i RTG dijagnosticiranje, te savjetovanja pacijenata sa sumnjom na infekciju COVID-19.