Naslovnica VIJESTI INFO BLIŽI SE ŠKOLSKA GODINA: CIJENE UDŽBENIKA I ŠKOLSKOG PRIBORA UGLAVNOM NA PROŠLOGODIŠNJEM...

BLIŽI SE ŠKOLSKA GODINA: CIJENE UDŽBENIKA I ŠKOLSKOG PRIBORA UGLAVNOM NA PROŠLOGODIŠNJEM NIVOU

195

Bliži se početak još jedne školske  godine, a s njom i priprema đaka te kupovina udžbenika za novi razred. Opremanje djece za školu veliki je udar na kućne budžete, pa mnogi roditelji, kako se bliži  septembar  razmišljaju  da školarcima priušte sve što im je potrebno i da te troškove uklope u svoj budžet. Da bi olakšali sami sebi, nekada roditelji kupovinu započnu ranije. U vogošćanskoj knjižari “Pikver” već sada se mogu kupiti sveske i drugi školski pribor i nešto udžbenika.

Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći koliko će koštati priprema jednog djeteta za novu školsku godinu ali vođeni iskustvima roditelja iz  ranijih godina u prosjeku za jedno dijete potrebno izdvojiti oko 200 KM.

Uposlenica u knjižari “Pikver” Zorice Teofilović kaže: “Cijene će ostati na istom nivou kao i prošle godine, nešto malo skuplje će biti radne sveske, dok su cijene ostalog  školskog pribora nepromijenjene.”

S obzirom na činjenicu da je  za opremanje jednog školarca potrebna najmanje 200 KM, roditelji posebno oni sa više djece nerijetko se odlučuju za kupovinu polovnih udžbenika, finansijski početak školske godine olakšaju i sve popularniji školski  bazari na kojima je moguća razmjena udžbenika.