Naslovnica VIJESTI INFO „BIRAMO DA RECIKLIRAMO“ SLOGAN JE KREATIVNE VOGOŠĆANKE NAIDE PANDŽIĆ KOJA STVARA KORISNE...

„BIRAMO DA RECIKLIRAMO“ SLOGAN JE KREATIVNE VOGOŠĆANKE NAIDE PANDŽIĆ KOJA STVARA KORISNE PROIZVODE

377

Naida Pandžić važnost reciklaže prepoznala je davno i svojim radom sve nas upješno vodi ka zdravijem okolišu. Kako kaže Naida, priča o reciklaži počela je zbog nezaposlenosti. Sad je već poduzetnica a vlastiti biznis se ogleda kroz radinost pod nazivom Kesa d.o.o.

U početku je od starih, korištenih kesa Naida pravila samo cekere. Danas se biznis proširio i zahvaljujući recikliranju  izrađuju se mnogi proizvodi koji nam pomažu u svakodnevnim obavezama. Od dvadesetak proizvoda ekipa TV Vogošća imala je priliku da, između ostalog, vidi cekere sa natpisom po želji kupca, navlaku za odijela, sportsku torbu, kabanicu, kabanice za pse, te futrole za tablet i laptope.

Naida je također potvrdila da u svojoj djelatnosti zapošljava i osobe sa poteškoćama u razvoju.

„Oduvijek sam željela pronaći način kako zaposliti osobe sa poteškoćama, a upravo je socijalni biznis odgovor na to pitanje. Prošle godine sam aplicirala za podsticaj u Fondaciji Mozaik i oni su prepoznali moju ideju, te sam dobila finansijsku i stručnu pomoć za njenu realizaciju“ kazala je Naida te pojasnila da je za izradu jednog proizvoda potrebno oko 30 kesa koje se sortiraju i peglaju te se od njih kroje i šiju finalni proizvodi. Upravo na taj način nastaje materijal koji zadovoljava ekološke i higijenske standarde.

Trenutno je u toku promocija proizvoda na domaćem tržištu a to je tek još jedan korak ka novim idejama.