Naslovnica VIJESTI INFO ASISTENTI U NASTAVI IMAJU VAŽNU ULOGU U OBRAZOVANJU DJECE

ASISTENTI U NASTAVI IMAJU VAŽNU ULOGU U OBRAZOVANJU DJECE

68

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je u osnovnim, srednjim školama i centrima koje pohađaju učenici s teškoćama dostavilo saglasnost da angažuju asistente i članove Mobilnog stručnog tima za pružanje podrške učenicima s teškoćama. Odgojno-obrazovna ustanova u kojoj asistent u nastavi pruža pomoć učeniku s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju ima posebno izrađeno zaduženje ili plan rada u skladu sa individualnim potrebama učenika. Direktor OŠ „Porofice ef. Ramić“ Šemso Pačariz istakao je posebno zadovoljstvo zbog postojanja radnog mjesta asistenta u nastavi za učenike s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju. Na taj način je olakšano roditeljima kao i nastavnom osoblju.


Asistent u nastavi pružit će pomoć u mjeri u kojoj je to učeniku potrebno, a ovisno o sposobnostima učenika. Također pruža tehničku pomoć, roditelj ukazuje na posebnosti, a stručni tim škole određuje nivo i količinu podrške koju asistent u nastavi pruža pojedinom učeniku.
Svako dijete ima pravo na inkluzivno obrazovanje, što podrazumijeva osnaživanje obrazovnog sistema u pravcu njegove inkluzivnosti, čime se osigurava da dijete dobije odgovarajuću podršku i okruženje koje potiče razvoj, učenje, učešće i postignuće.Uvođenjem pomoćnika u nastavi želi se olakšati učeniku da što bolje i lakše usvaja nastavni plan i program, te kao i druge aktivnosti koje su prilagođene njihovom uzrastu i intelektualnim sposobnostima.