Naslovnica VIJESTI INFO AKTIVNOSTI BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ POVODOM OBILJEŽAVANJA MJESECA KNJIGE

AKTIVNOSTI BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE OŠ „MIRSAD PRNJAVORAC“ POVODOM OBILJEŽAVANJA MJESECA KNJIGE

60

U okviru rada OŠ „Mirsad Prnjavorac“ postoji bibliotekarska sekcija u kojoj su trenutno nalaze učenici devetih razreda ove škole. S obzirom da je oktobar Mjesec knjige, tim povodom su učenici zajedno s bibiliotekarkom Vesnom Omeragić kao i ostalim nastavicima napravili nekoliko aktivnosti. Članovi bibliotekarske sekcije u pratnji bibliotekarke Vesne Omeragić posjetili su 32. Internacionalni sarajevski sajam knjiga u Privrednom centru „Skenderija“. Članovi sekcije imali su priliku upoznati se sa novim naslovima, kako bh. književne produkcije tako i umjetnika iz regiona. Pažnju članova sekcije posebno je privukao štand izdavačke kuće „Bosanska riječ“ Tuzla, gdje su imali priliku razgovarati sa bh.književnikom Šimom Ešićem koji je svoj književni opus posvetio djeci.

Također članovi ove sekcije su posjetili i „Muzej ratnog djetinjstva“ u Sarajevu , zajedno za ostalim učenicima devetih razreda u pratnji bibliotekarke Vesne Omeragić i nastavnice geografije Edine Kahvedžić, gdje su učestvovali na edukativnim radionicama. Tema radionica je bila razmjena znanja o načinima izgradnje mira. Nakon radionica učenici su imali priliku obići Muzej i pogledati trenutnu postavku dječijih predmeta iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i rata u Siriji iz ugla djeteta.

U OŠ „Mirsad Prnjavorac“ radi se još mnogo projekata koji su vezani za samu knjigu, odnosno ljubav prema knjizi i pisanju. Bibliotekarska sekcija nastavlja s projektima „Volontiranje je kul“ i „Nacionalni dan svjesnosti o bibiliotekama koji se također obilježava u okviru mjeseca knjige“.