Naslovnica VIJESTI INFO GOLUBARSTVO NA GRANICI HOBISTIKE I SPORTA, LJUBAV ZA CIJELI ŽIVOT

GOLUBARSTVO NA GRANICI HOBISTIKE I SPORTA, LJUBAV ZA CIJELI ŽIVOT

319

Bosanskohercegovačke avlije su nezamislive bez golubova. Tako da je golubarstvo kao  hobi u ovim krajevima prisutno oduvijek. Na granici je između sporta i hobija. Sarajevske golubare povezuje ljubav prema pticama, često se druže, zajedno putuju na takmičenja, upoznaju druge uzgajivače golubova itd.  Golubarstvo je hobi  koji zahtjeva dosta  slobodnog  vremena  ali za goluboljupce to je više od hobija.   Naša ekipa je danas u Vogošći zabilježila dio priprema za jedan  od treninga golubova pismonoša Sarajevske zone. Susret sa njima smo iskoristili za zanimljiv razgovor.

“Golubari djeluju udruženo, tako da u sklopu Sarajevske zone golubare i Vogošćani koji postižu nevjerovatne rezultate, najuspješniji je svakako Almir Gradišić, koji danas iz opravdanih razloga nije sa nama.  Ovo su  pripreme takmičara za peti trening koji se održava u Zenici. Odvezemo ih do određene tačke puštanja, a potom ih se pusti kako bi se vratili kući, u svoje golubarnike. Letimo po našoj lijepoj BiH, uskoro bi trebali imati i letove izvan naše zemlje, želimo se plasirat na Olimpijadu za golubove koja će se održati u Rumuniji početkom 2022. godine. ” – rekao nam je Amar Uzunović, jedan od uzgajivača golubova pismonoša.

 Golubovi simboliziraju mir ali i vječnu ljubav.  NJihov životni vijek je između 18 i 20 godina, smatra se da jedan par ostaje zajedno do kraja života.  Pismonoše mogu preletjeti na hiljade kilometara, ali se uvijek vraćaju  svome partneru i mladuncima u svoje gnijezdo.  Ovo je zahtjevan i skup hobi, golubovi vole higijenu zbog čega prostor u kojem borave treba neprestano čistiti.

Cijena jednog goluba se kreće od 50 KM pa do nekoliko hiljada. Najskuplji golub u  Sarajevskom kantonu plaćen nevjerovatnih 30.000 KM.