Naslovnica VIJESTI INFO 5. DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN TLA – VAŽNO PODIZATI SVIJEST O ULOZI TLA...

5. DECEMBAR MEĐUNARODNI DAN TLA – VAŽNO PODIZATI SVIJEST O ULOZI TLA U PROIZVODNJI HRANE

158

Većina poljoprivrednih proizvođača pri planiranju i podizanju zasada provodi analizu zemljišta zato što je ona jedan od uslova za dobijanje subvencija i podsticaja. Analiza zemljišta se ne radi samo zbog novčanih podsticaja, već da bi se pravilno primjenjivale agro-tehničke mjere, olakšala proizvodnja, a prinosi bili veći. Analizu zemljišta vrši Federalni zavod za agropedologiju i  prema dosadašnjim rezultatima, zemljište u Vogošći kvalitativno odgovara potrebama poljoprivrede.

Uzorkovanje zemljišta  je jednostavan postupak. Dovoljno je na parceli iskopati nekoliko rupa, uzeti određenu količinu zemlje i formirati reprezentativan uzorak, koji će se slati na analizu. A na osnovu nje možemo saznati sve o sastavu zemlje i dobiti detaljna uputstva o daljnim aktivnostima.

Peti decembar se obilježava kao Svjetski dan tla.  Kampanjom za Svjetski dan tla nastoje se  povezivati ljudi, organizacije koje se bave zaštitom životne sredine i podizati svijest o važnosti očuvanje nezagađenog zemljišta u našim životima, jer je najdirektnije vezano za prizvodnju hrane, čistu vodu, zrak, život uopšte.