Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG PANDEMIJE VIRUSA COVID-19 SKRAĆENO RADNO VRIJEME POSLOVNICA ELEKTROPRIVREDE BIH, PLAĆANJE RAČUNA...

ZBOG PANDEMIJE VIRUSA COVID-19 SKRAĆENO RADNO VRIJEME POSLOVNICA ELEKTROPRIVREDE BIH, PLAĆANJE RAČUNA MOGUĆE NA BLAGAJNAMA POŠTE

1671

“U toku proglašenog stanja nesreće, neće biti obustave isporuke električne energije po osnovu dugovanja” – rekla je to u izjavi za RTV Vogošća Midheta Kurspahić portparol JP “Elektroprivreda BiH”.

U narednom periodu biće razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata. Korisnicima sa područja općine Vogošća omogućeno je plaćanje računa na blagajnama BH Pošte i to u Vogošći, Semizovcu, Kobiljoj Glavi, a uskoro i u Hotonju. Pošta neće naplaćivati proviziju za tu vrstu usluge.

Obračuni električne energije će se u vremenu trajanja epidemije vršiti dvomjesečno, ali će ispostava računa ići svaki mjesec, što znači da će se svaki drugi mjesec izdavati račun na osnovu tromjesečnog prosjeka. Kurspahić tvrdi da neće doći do greške u obračunu, niti postoji mogućnost da kupci plate više nego što su potrošili,  jer će u mjesecu u kojem se vrši obračun, sve eventualne netačnosti u smislu da je obračunato više ili manje od stvarnog utroška električne energije iznivelisati. Građanima je također data mogućnost da sami očitaju svoja brojila, ili slikaju mobilnim telefonima  i podatke dostave elektrodistribuciji.

Rad naplatnih mjesta se usklađuje se preporukama Vlade FBIH i nadležnih kriznih štabova, sve s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Elektroprivreda BiH će u slučaju zatvaranja pojedinih naplatnih mjesta razmotriti opciju plaćanja računa na drugim naplatnim mjestima bez provizije, te razmotriti druge predviđene načine.