Naslovnica VIJESTI INFO PROŠLO JE 28 GODINA OD UBISTVA PORODICE RAMIĆ

PROŠLO JE 28 GODINA OD UBISTVA PORODICE RAMIĆ

90

„Pamtiš li monstrume, cuclu bebe Amine?“ – napisao je prošle godine Dragan Bursać i podsjetio javnost da za ovaj zločin još niko nije odgovarao.  I godinu poslije isto je.  Za zvjerska ubistva četvero maloljetne djece, jedno drugom do uha, i njihovih roditelja niko nije odgovarao! Ubijena  je beba od nepuna tri mjeseca! I nikom ništa.  Amina Ramić rođena i umrla u istoj godini. Baš ta mrvica nije dozvolila da kosti njene porodice ostanu nepronađene i razbacane, ona je baš sa svojom cuclom tražioce  odvela do mjesta gdje su neljudi nakon što su pobili,bacili tijela njene braće, sestre i roditelja.

Ubistvo imama semizovačke džamije i njegove cijele porodice  krajem maja 1993. godine jedan je od najmonstuoznijih zločina koji se dogodio na ovim prostorima.

“Hasiba efendiju svi pamte kao dobrog čovjeka,  spremnog  da posavjetuje, utješi, pomogne. Ja sam kod njega išao na pouku, kasnije sam bio u horu, prve temelje vjere dobio sam od njega. Godinu dana bio je u kućnom pritvoru. Kakva je bila ta godina može se samo nagađat, mrtva usta ne govore. Efendija je imao šansu da se spasi, ali nije htio ostaviti džematlije. Govorio je: “Dok u Semizovcu postoji i jedan musliman, moje mjesto je sa njim.“ – kazao je Hasan Šabić jedan od učenika rahmetli Hasiba ef. Ramića.

Za ostacima njihovih tijela se dugo tragalo. Kada se već razmišljalo da se odustane od pretrage, cucla male Amine pronađena u blatu pored rijeke Ljubine, otkrila je da se u blizini nalazi i grobnica. Ubrzo su pronađena tijela. Ekshumacija je izvršena 17.10.1996. godine. U znak sjećanja na ovu porodicu i tragediju koju je doživjela škola u Semizovcu nosi ime Porodice ef. Ramić.

“Kada se na nekoga puca, kaže se oni “na drugoj strani”, a ja pitam može li mi neko reći na kojoj strani je bila mala Aminica, ako je njen otac bio kriv jer je imam, majka jer je njegova supruga, šta su krivi njena braća i sestra i ona sa svojih jedva tri mjeseca?” – pita se direktor škole “Porodice ef. Ramić” Šemso Pačariz, čiji đaci su bili rahmetli Muhamed i rahmetli Meliha Ramić. A ovo pitanje nema odgovor. Kao ni pitanje kakav to moraš biti, pa dići ruku na bebu, na četverogodišnjeg dječaka ispred majke, oca? Monstrumi.

Tog 28. maja 1993.godine  četnici su zaklali trinaestogodišnjeg Muhameda,  Melihu koja je imala 10 godina, četverogodišnjeg Ahmeda i Aminu zadavili. Djeca su ubijena na oči roditelja, a onda i oni. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao.