Naslovnica VIJESTI INFO 24. OKTOBAR – SVJETSKI DAN DOSTUPNOSTI INFORMACIJA

24. OKTOBAR – SVJETSKI DAN DOSTUPNOSTI INFORMACIJA

148

Obilježavanjem Svjetskog dana dostupnosti informacija teži se podizanju svijesti o važnosti informacija. Prema riječima Amira Misirlića, dugogodišnjeg novinara, pisca i publiciste, posljednjih godina dostupnost informacija je zadovoljavajuća, ali se postavlja pitanje kvalitete i kredibiliteta istih.

“Danas se u svakom trenutku može doći do informacije, ali i dezinformacije što je sa pojavom interneta i društvenih mreža sve izraženije. Internet i društvene mreže mogu biti mjesto na kojem se pronađu slike, određeni podaci koji mogu poslužiti u radu, ali svaki je potrebno provjeriti” – rekao je danas u izjavi za TV Vogošća Amir Misirlić.

Dodaje da prikupljanje informacija na intenetu može ličiti na tzv. Zlatnu groznicu iz 19. stoljeća u Americi, u kojoj sakupljači nakon sati provedenih u traženju  mogu naići na komadić zlata, ali u većini slučajeva je to zapravo samo varka.

Medijski profesionalci moraju znati da informacije koje šalju do ciljane publike, bilo kojim kanalom, moraju biti istinite i autentične, utemeljene na činjenicama, potkrijepljene dokazima i izvorima.  Dosljednom i efikasnom saradnjom novinara i civilnog društva informacije od javnog značaja su pravovremeno dostupne javnosti. (Ne)primjenjivost zakona o slobodnom pristupu informacijama u novinarskoj/medijskoj praksi, medijskim profesionalcima otežava posao, ali to ne smije biti izgovor za objavljivanje neistinite informacije.

U BiH postoje tri zakona o slobodi pristupa informacijama. Ni jedan od zakona se bitno ne razlikuje i ne tretira novinare posebno, suštinski se odnose na sve građane ove zemlje. Ovim zakonima  svim građanima je  dato pravo na pristup traženim informacijama.