Naslovnica VIJESTI INFO „ŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI OSOBA SA INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA“ – JEDINSTVENA PRAKSA OSAMOSTALJIVANJA

„ŽIVOT U LOKALNOJ ZAJEDNICI OSOBA SA INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA“ – JEDINSTVENA PRAKSA OSAMOSTALJIVANJA

320

“Život u lokalnoj zajednici”  predstavlja prvi korak ka samostalnom životu za mlade ljude sa umanjenim intelektualnim sposobnostima.  Pored samog smještaja, pružala im i niz drugih sadržaja kao što su educiranje i radne terapije. U kući živi devetoro djevojaka i mladića.

“Sami sve radimo, kuhamo, sređujemo svoje sobe, kada dođe neko novi pomažemo mu da se uklopi i osamostali.” – kazao nam je Šukrija Memišević, jedan od korisnika projekta.

U ovoj kući korisnici su uspješno zbrinuti.  Žive skoro pa samostalno uz malu pomoć asistenta, usavršavaju se u onome za što su se školovali, a neki već imaju i određena zaposlenja. Pored toga što su izuzetno marljivi, ovi momci i djevojke dokazali su se i kao aktivni mladi ljudi koji žele učestvovati u svim sferama života lokalne zajednice, tako su redovni učesnici akcije “Čista i lijepa Vogošća”, a svoj doprinos i podršku daju i drugim događajima. Na području općine Vogošća, za sada postoje dvije takve kuće, u kojima živi ukupno petnaest djevojaka i mladića.

 

 

Cilj projekta je stvaranje preduslova za razvoj Službi „Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku“ kroz uspostavu zakonskih, praktičnih i finansijskih struktura.  SUMERO kao Savez organizacija civilnog društva promovira ljudska prava, zastupanje i samozastupanje osoba s intelektualnim teškoćama, s ciljem njihovog socijalnog uključivanja kroz razvoj kvalitetnih servisa podrške u lokalnoj zajednici. Trude se da sve korisnike radno osposobe kako bi se na taj način bar dijelom samostalno finansirali.