Naslovnica VIJESTI INFO 17. NOVEMBAR MEĐUNARODNI DAN STUDENATA – OSIM NA FAKULTETIMA STUDENTI AKTIVNI I...

17. NOVEMBAR MEĐUNARODNI DAN STUDENATA – OSIM NA FAKULTETIMA STUDENTI AKTIVNI I U DRUGIM SEGMENTIMA

61

Međunarodni dan studenata u našoj zemlji prolazi bez posebnih obilježavanja, ali je to svakako prilika da progovorimo o studentima, njihovim razmišljanjima, postignućima i željama. Vedad Kobiljak, nekadašnji učenik OŠ „Mirsad Prnjavorac“, a potom i SŠC Vogošća, danas je student Filozofskog fakulteta, privodi kraju master studij na Odsjeku za anglistiku, želje su posao u struci i vlastit doprinos razvoju lokalne zajednice.

Vedo je mišljenja da ne treba čekati neko bolje sutra, nego na tome raditi danas i odmah. Smatra da promjene počinju od nas samih. Što je nekako i njegova poruka kolegama studentima. “Želja mi je da završim studije i da se zaposlim u struci, kako bih sam doprinio svojoj lokalnoj zajednici. Moja poruka vršnjacima je da ne razmišljaju previše o budućnosti, nego da djeluju odmah i sad, da slijede svoje snove i ono što žele, a ne da rade ono što im se nameće.” – kaže između ostalog Vedad Kobiljak u izjavi za TV Vogošća.  

Mladi ljudi su uvijek bili pokretači pozitivnih promjena, a da je tako pokazuje i grupa njih,  mahom studenata, zaljubljenika u muziku, među kojima je i Vedad,  koji će organizacijom rock koncerta “Rock za Gazu” postati dio armije naših sunarodnika koji žele pomoći Palestini koja se suočava sa najgorim ratnim strahotama ikada. Koncert će se održati u subotu 18.11.2023. godine u klubu AG u Sarajevu, a nastupit će bendovi domaće alternativne scene.  Koncert se organizuje sa Udruženjem Pomozi.ba,  najmanja donacija iznosi 5 KM.

“Pozivam sve koji su u prilici da se odazovu  i da zajedno  pomognemo stanovnicima Gaze, znamo šta se tamo dešava.” – dodaje Vedad.

Na Međunarodni dan studenata, važno je podsjetiti da su studenti oduvijek bili bitan dio mehanizma koji uvodi promjene i unapređuje društvo.