Naslovnica VIJESTI INFO 16 OKTOBAR – SVJETSKI DAN HRANE

16 OKTOBAR – SVJETSKI DAN HRANE

40

Svjetski dan hrane obilježava se svake godine na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a. FAO je osnovan 16. oktobra  1945. godine. Tog dana  obično se radi na  upozoravanju na broj  gladih  u zemlji i svijetu.  U BiH je iz dana u dan sve više osoba koje teško spajaju kraj s krajem uprkos tome  nažalost ima i onih koji hranu ne cijene i bahato ubacuju u kontejnere. Naši sugrađani, što smo saznali u anketi takve postupke osuđuju, mišljenja su da bacanje hrane ne može biti dobro.

Odgovarajući na pitanje šta smatraju zdravom hranom, navode domaće proizvode iz kućne radinosti, poljoprivredne koji se mogu naći na selima i slično.

Svjetski dan hrane ne obilježavaju samo FAO i Ujedinjeni narodi. Ovdje učestvuju i brojne druge organizacije koje se bave sigurnošću hrane, smanjenjem gladi i zagovaranjem konzumiranja uravnotežene prehrane i zdravlja. Neke od uključenih organizacija su Svjetski program za hranu i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede. Mi srećom živimo u zemlji u kojoj se još uvijek proizvodi i koristi zdrava hrana.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana hrane glasi „Rasti, hraniti, održavati. Zajedno.“ Ovakvi datumi jedna su od prilika da se okrenemo oko sebe i pokušamo biti od koristi nekome. Promocija ovog datuma prvenstveno mora imati edukativan karakter, samo znanjem moguće je pomjerat granice naprijed.