Naslovnica VIJESTI INFO 13. FEBRUAR OBILJEŽAVA SE KAO SVJETSKI DAN RADIJA

13. FEBRUAR OBILJEŽAVA SE KAO SVJETSKI DAN RADIJA

74

Danas obilježavamo Svjetski dan radija. Ovaj datum je podsjećanje na početak emitovanja UN-ovog radija koji je porukom „Ovo su Ujedinjeni narodi, obraćamo se ljudima svijeta“ počeo emitovanje svog programa 13. februara 1946. godine. Uprkos rasprostranjenosti novih internetskih komunikacijskih platformi, radio još uvijek dopire do najšire publike i slušalaca. Vogošćani su nam kazali da slušaju radio a najčešće je to u automobilima.

Radio Vogošća jedna je od 149 radijskih stanica u BiH. Svoj program emituje od 1996. godine na FM frekvenciji. Radijsko emitovanje se vrši putem zemaljske radiodifuzije na 88,2 MHz. O radiju i o tome kakva je uloga radija danas u eri novih medija razgovarali smo sa Advijom Tirić, voditeljicom radijskog programa RTV Vogošća. Ona ističe da se uloga radija kao medija od njegovog nastanka do danas nije suštinski mijenjala i da bez obzira na internet i nove tehnologije radio ipak ima svoje mjesto zbog svoje brzine distribucije vijesti, njegovog zabavnog karaktera. Prema njenom mišljenju radio još uvijek ima publiku, jer ljudi slušaju radio dok rade nešto drugo, poput pisanja, obavljanja kućanskih poslova i slično.

Cilj svjetskog dana radija je podizanje svijesti o samoj vrijednosti radija, poboljšanja međunarodne saradnje te pristupu informacijama putem radija, koji je još uvijek najdostupniji medij i koji najbrže stiže do publike.