Naslovnica VIJESTI INFO 11. FEBRUAR – SVJETSKI DAN BOLESNIKA

11. FEBRUAR – SVJETSKI DAN BOLESNIKA

134

11. februar obilježava se kao svjetski dan bolesnika. Cilj je ukazivanje na važnost da svaka osoba treba imati kvalitetnu zaštitu i adekvatnu zdravstvenu uslugu. Povodom ovog dana posjetili smo Dom zdravlja Vogošća, gdje smo razgovarali sa dr. Rusmirom Gadžom koji nam je kazao da je broj teških oboljenja kod pacijenata nažalost u porastu. Istakao je da je posebno bitan odnos pacijenata i ljekara jer i to može da doprinese bržem oporavku. Jer, kako kaže dr. Gadžo, možemo biti jedni drugima lijek.

11. februara želi se zahvaliti i svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima koji brinu za bolesnike, na trudu i humanosti koju iskazuju svojim radom. Iako se svaki dan radi na novim lijekovima, iz dana u dan javljaju se i nove vrste bolesti koje traže nove angažmane.

Zdravlje je uistinu najveće bogatstvo, iako to svi znaju posebno su toga svjesni oni koji nisu zdravi. Stoga na ovaj dan trebamo otići u bolnicu posjetiti bolesnog prijatelja, komšiju ili člana porodice. Posjetiti dječiji odjel i odnijeti slikovnicu ili plišanu igračku. Skratiti im vrijeme u bolnici i uljepšati im barem jedno popodne. 11. februara njihov je dan i zaslužuju da se tog dana dobro osjećaju i ne misle na svoju bolest.