Naslovnica VIJESTI INFO 4. APRIL – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV MINA

4. APRIL – MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV MINA

122

Bosna i Hercegovina je i nakon 26 godina od završetka ratnih dejstava zemlja s vrlo izraženim problemom minske opasnosti. Mine i dalje predstavljaju opasnost za stanovništvo i uzrok su blokiranja korištenja brojnih resursa, saopćeno je iz Federalne uprava civilne zaštite (FUCZ), povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina.  Za Općinu Vogošća 4. april 2022. godine  je zapravo historiski jer je prvi puta da o Vogošći govorimo kao općini bez mina.

” Sa posebnom radošću danas možemo kazati da smo nakon toliko godina rada općina bez mina. Ipak naše sugrađane pozivamo na oprez posebno u nekim dijelovima na području Motke, lokacije su obilježene i tu ne treba zalaziti. Također u vrijeme poljskih radova ili iskopa ako se naiđe na nešto, samo neka ostave i pozovu nas ili policiju kako bi se eksplozivna sredstva uklonila. Mi takođe imamo još jedan dio za raditi, na razgraničenju sa općinom Ilijaš. Ostaje nam da radimo na edukaciji i to daje rezultate jer se djeca znaju ponašati onako kako su učila na časovima, imali smo slučajeve kada prijave odložena eksplozivna sredstva.” – izjavio je danas između ostalog Nermin Hajro pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Vogošća.

Međunarodni dan borbe protiv mina, između ostalog, ima za cilj da podigne nivo svjesnosti o minama, ali i da obilježi napredak koji je do sada postignut u nastojanjima da ih se potpuno iskorijeni. Hajro se osvrnuo i na  važnost odgovornog ponašanja o minama među stanovništvom.  Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) objavila je 8. decembra 2005. godine da će se svake godine 4. aprila obilježavati Međunarodni dan borbe protiv mina.  A prvi put je obilježen 4. aprila 2006. godine.