Naslovnica VIJESTI INFO 2. FEBRUAR – SVJETSKI DAN HIDŽABA

2. FEBRUAR – SVJETSKI DAN HIDŽABA

156

Svjetski dan hidžaba ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba.

Vogošćanka Edina Išerić  ponosno mahramu nosi već  11  godina, na čemu je kaže iznimno zahvalna Uzvišenom Allahu.  Odluku je donijela jednostavno  ne razmišljajući o bilo čemu osim o njenoj ispravnosti.   Bezrezervnu podršku imala je u svojoj kući, podršku svoga muža, što joj je jedino u tom trenutku, kaže bilo važno. .

Bez obzira što danas nije neobično vidjeti ženu pod hidžabom,  on još uvijek  privlači pažnju javnosti.  Edina o tome ne razmišlja svoj  hidžab doživljava kao  identitet i životni odabir,  srcem je davno   prihvatila  mahramu i niti jednog trenutka nije zapostavila društvene niti bilo kakve  druge  aktivnosti.

Žene s hidžabom žele razviti svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i osvijestiti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.  Akcije ovakvog tipa danas se organizuju širom svijeta u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontroverzi koje se vežu za hidžab.   Akcija obilježavanja Svjetskog dana hidžaba dobila je globalne razmjere.  Već se nekoliko godina obilježava i u našoj zemlji.