Naslovnica VIJESTI INFO ZUMRETA MUJIĆ MARŠ MIRA OBAVILA DESET PUTA: IĆI ĆU DOK GOD BUDEM...

ZUMRETA MUJIĆ MARŠ MIRA OBAVILA DESET PUTA: IĆI ĆU DOK GOD BUDEM ŽIVA I ZDRAVA!

336

„Marš mira- Srebrenica 2018“ učesnici iz Vogošće u organizaciji Udruženja boraca „Patriotska liga“ obavili su bez većih problema. Među tim učesnicima časnog pohoda i ove godine bila je Zumreta Mujić koja je porijeklom iz Srebrenice. Za našu Zumru marš je od posebnog značaja. Upravo na ovom putu, kojim su rijetki Srebreničani došli do slobodne teritorije 1995. godine, Zumra je izgubila oca i dva brata, te brojne članove svoje familije.

Iz godine u godinu, Zumra s mislima na svoje najdraže obavlja marš nekadašnjim putem i smrti i spasa. Misli o tome šta su sve preživljavali članovi njene porodice, prijatelji, komšije daju joj snagu da ne posustaje u obavljanju pohoda. Sve eventualne poteškoće brzo se prevazilaze jer je volja jača od svega.

U ovogodišnjem maršu kretanje na pojedninim dijelovima puta bilo je otežano zbog kiše i blata ali i ta prepreka je prevaziđena. “To je moj dug prema mojoj porodici i svima koji su izgubili živote. Ne razmišljam da li je teško. Snagu mi daje misao da je 1995. godine svima na ovom putu bilo teško, snagu mi daje sve kroz šta su prolazili. Ja ću ako Bog da zdravlja uvijek ići na marš mira. Ići ću dok god sam živa“, kaže Zumra i nada se da će i u budućim marševima biti još više mladih ljudi koji će dostojanstveno i na ovaj način odavati počast žrtvama koje su izgubile život u genocidu počinjenom nad Bošnjacima 1995. godine.

Zumra se također zahvalila svim učesnicima ovogodišnjeg časnog pohoda a posebno organizatorima iz Vogošće, Udruženju boraca „Patriotska liga“ na čelu sa Sabitom Kobiljakom kao i svima koji su doprinijeli da se odlaskom na put od Nezuka do Potočara oda počast nedužnim žrtvama.