Naslovnica VIJESTI OPTUŽNICA PROTIV JOVANA TINTORA: ŽRTVE SE NADAJU INFORMACIJAMA O NESTALIM

OPTUŽNICA PROTIV JOVANA TINTORA: ŽRTVE SE NADAJU INFORMACIJAMA O NESTALIM

86

Progoni, nezakonita zatočenja, mučenja, premlaćivanja, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja ljudi u proljeće i ljeto 1992.godine na području općine Vogošće, zločini su za koje se tereti Jovan Tintor, a nalaze se u optužnici koju je jučer tužilac Posebnog vijeća za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao protiv njega. Kao posljedica zločina navedenih u optužnici protiv Jovana Tintora, gotovo cjelokupno stanovništvo nesrpske nacionalnosti  do kraja 1992.godine je protjerano sa područja Vogošće, a mnogi su odvedeni iz svojih kuća a da se ni do danas ne zna ništa o njihovoj sudbini. Preživjeli se sjećaju “Joje Tintora” i njegovih “djela” iz 1992.godine.

Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša Općine Vogošća, jedna je od stotine žrtava Jovana Tintora, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba SDS-a  u Vogošći. On je sa još stotinama stanovnika Svraka i drugih vogošćanskih naselja  bio zatočen u logorima Planjina kuća, Bunker i Kon-Tiki. Preživio je torture i mučenja, živi štit na brdu Žuč, a kaže sve što se dešavalo na području Vogošće naređivao je ili je za to znao Jovan Tintor. Kaže da nijedna kazna nije dovoljna za zločinca kao što je Tintor, ali se nada da će na suđenju bar saznati gdje su posmrtni ostaci nestalih Vogošćana.  U optužnici nedostaje tačka pljačka, ističe Hido, jer osim što su zatvarani i mučeni stanovnici Vogošće su i opljačakani, kao i Tvornica automobila Sarajevo.

Jovan Tintor u pritvoru je od 8.februara, kada je uhapšen na GP Rača, nakon što je ustanovljeno da ga pravosuđe traži zbog ratnih zločina i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika.