Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG TOPLOG VREMENA I VISOKIH TEMPERATURA POTREBNA STROŽIJA KONTROLA HRANE ANIMALNOG PORIJEKLA

ZBOG TOPLOG VREMENA I VISOKIH TEMPERATURA POTREBNA STROŽIJA KONTROLA HRANE ANIMALNOG PORIJEKLA

58

Svi vlasnici objekata koji posluju sa hranom duži su voditi računa o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda koje prodaju. Mikrobiološko-hemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica Veterinarske stanice Sarajevo svakodnevno ispituje uzorke hrane koje dostavljaju vlasnici ugostiteljskih i drugih srodnih objekata. U slučaju pronalaska neispravnih proizvoda obaviještava se  Kantonalna veterinarska inspekcija Sarajevo, javnost i potrošači.

Svjestan  vaznosti  Mikrobiološko – hemijski laboratorij  i djelatnosti kojom se bavi direktor KJP “Vetrinarska stanica” Sarajevo Almir Džanković nastoji modornizovati i po nanovijim standardima opremiti laboratorij što je jedan od projekta koji će do kraja ove godine biti realizovan.

Mikrobiološko-hemijski laboratorij za pregled i ispitivanje namirnica u sklopu Veterinarske stanice Sarajevo egzistira od 1975. godine. Osnovan je s ciljem ispitivanja namirnica animalnog porijekla. Laboratorij u svom sastavu ima tri odjeljena – mikrobiološki, hemijski i odjeljenje elisa testova. Odjeljenja vode educirane i kompetentne osobe za svaku navedenu oblast.