Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG POTRAGE ZA HRANOM DIVLJE ŽIVOTINJE VIĐENE U NASELJIMA

ZBOG POTRAGE ZA HRANOM DIVLJE ŽIVOTINJE VIĐENE U NASELJIMA

179

Tragom informacije naših gledalaca sa područja Grabljive njive, da su suočeni sa neobičnim problemom, kako su nam rekli divljih  svinja koje im ulaze na imanja i dolaze pred kuće zbog čega strahuju od moguće štete,  kontaktirali smo Lovačko društvo „Lane“ , gdje smo saznali da takva mogućnost nije isključena, jer je divljač odbjegla iz azila za divlje životinje i da lovci svakodnevno pokušavaju da ih vrate u zagrađeni prostor.

Problem je kako nam je objasnio jedan od najaktivnijih članova društva, dugogodišnji strastveni lovac i zaljubljenik u prirodu, Nusret Kulo, što kada takva divljač ode u u prirodu osjeti slobodu probude se prirodni instinkti, a kako je vrijeme dozrijevanja voća i poljoprivrednih kultura ne iznenađuje njihovo prisustvo u blizini naselja. Inaće kaže da one koje su pobjegle iz zaštićenog prostora nisu posebno agresivne jer su navikle na ljude pa se zbog toga i usude doći u naselja. One jedinke koje žive u prirodi, također u potrazi za hranom mogu izaći iz šume, kao i sve druge divlje životinje mogu biti potencijalna opasnost, ali su najčešće plašljive i bježe od čovjeka. Dovoljno je da čuju bilo kakav zvuk pa da se udalje sa imanja.

Lov na divlje svinje nije otvoren tokom cijele godine, sezona lova na njih je u zimskom periodu  kada lovci odstrijele značajan broj primjeraka.

Na kraju svakako apel svim stanovnicima koji su vidjeli divlje svinje u svom okruženju ili primijetili tragove koji upućuju na njihovo prisustvo da paze kako ne bi došlo do  većih problema, nemoguće je spriječiti njihovo traženje  hranu po okućnicama  u poljima krompira i slično. Lovci će poduzeti sve što je u skladu sa Zakonom.