Naslovnica VIJESTI INFO ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA UGOSTITELJI BILJEŽE PAD PRIHODA

ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA UGOSTITELJI BILJEŽE PAD PRIHODA

144

S obzirom na porast broja zaraženih, sve popunjenije bolničke kapacitete i nepridržavanje mjera, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je nove – restriktivnije mjere koje se tiču direktno građana, a naredba će trajati u narednih 14 dana. Inspektori kantonalne uprave za inspekcijske poslove su dodatnim brojem inspekcijskih timova i inspektora pojačali kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Zbog novih mjera građani uglavnom negoduju jer smatraju da često nemaju efekta i da ometaju normalnu svakodnevnicu. Pa ipak, kada su neki od njih stali pred našu kameru bili su umjereni u komentarima. Pandemiju korona virusa posebno su osjetili ugostitelji jer je došlo do značajnog pada prihoda, potvrdio nam je to vlasnik restorana Dolcetto Semir Memović. Ograničen broj gostiju, ali i dodatni troškovi zbog poštovanja higijensko-epidemioloških mjera prihode su umanjili preko 50%.

Privrednici su dobili simboličnu pomoć od države što im ne pomaže značajnije u njihovom radu. Kako kažu nadaju se da će se smanjiti broj zaraženih, te da će se mjere Kriznog štaba KS ukinu što bi se odmah odrazilo i na njihovo poslovanje. Hoće li zaista biti tako ostaje da se vidi…