Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKI VOLONTERI CK ANKETIRALI GRAĐANE O BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

VOGOŠĆANSKI VOLONTERI CK ANKETIRALI GRAĐANE O BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

188

Pod sloganom „Ne dopusti vuku da te prevari, informiraj se i zaštiti“ vogošćanski volonteri CK su anketiranjem građana skrenuli pažnju na trgovinu ljudima i dali doprinos u sprječavanju ovog globalnog problema. Ajša Abazovski sekretar CK Vogošća zadovoljna je angažmanom mladih volontera.

Nihad Rožajac volonter CK Vogošća već dvije godine sa ljubavlju obavlja ovaj posao. Danas je okupio svoje drugove i drugarice da zajedno učestvuju u akciji. Abel, Rasema i Amila odlično su se snašli tokom anketiranja građana Vogošće.

Amila Grbo srednjoškolka kaže da zna dovoljno o ovoj temi i da je tokom pripreme za učešće u akciji CK naučila više. Raduju je odgovori naših sugrađana, poput onoga da bi bili spremni rizikovati i sopstveni život da pomognu žrtvama trgovine ljudima.

Prema podacima Ujedinjenih naroda čak 70% žrtava su žene, a trećinu ukupnog broja čine djeca i maloljetne osobe. Pripadnici etničkih i drugih manjinskih zajednica su također posebno ranjiva skupina, a svi zajedno su izloženi seksualnom zlostavljanju, tjeranju na obavljanje teških radova ili prisilno odvođenje u vojne jedinice.