Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆANSKI LOGORAŠI NE VJERUJU SUDU BIH

VOGOŠĆANSKI LOGORAŠI NE VJERUJU SUDU BIH

42

Prije 2 godine u Sudu BiH počelo je suđenje Jovanu Tintoru kojeg optužnica tereti za nezakonito zatočenje, mučenje i protjerivanje građana nesrpske nacionalnosti. Sudski proces koji je počeo na današnji dan kada se u manjem bh. entitetu obilježava neustavni dan RS 9. januar, trajao je skoro godinu i po dana. Prvostepena presuda izrečena je prošle godine na još jedan datum koji ima svoju simboliku a to je 30. avgust dan nestalih.
Tintor je proglašen krivim po sedam tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine. Oslobođen je po jednoj tački optužnice. Oni koji su preživjeli zarobljavanje, mučenje i premlaćivavanje u vogošćanskim logorima poznatim kao Bunker, Nakina garaža, Kon-Tiki i drugim mjestima koji su korišteni kao logori 9.januar 2017.godine dočekali su sa nadom da će napokon Tintora stići zaslužena kazna za sve zločine ali 20 mjeseci kasnije razočarani su presudom od 11 godina. Bivši logoraši Eset Muračević i Ahmed Hido izuzetno su nezadovoljni radom suda i tužilaštva i ne očekuju da će Tintor dobiti po zakonu adekvatnu kaznu,iako kako kažu nikakva kazna ne može vratiti ubijene, izbrisati tragove tortura i mučenje koje su preživjeli.

Jovan Tintor je u februaru 2016. uhapšen na Rači, graničnom prijelazu sa Srbijom, po potjernici koja je raspisana 1999. godine.
U ovoj godini očekuje se izricanje pravosnažne presude.