Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆA PAMTI STRADANJE MJEŠTANA U NASELJU KRŠE

VOGOŠĆA PAMTI STRADANJE MJEŠTANA U NASELJU KRŠE

231

Prije 26 godina u vogošćanskom naselju Krše dogodio se zločin nad građanima bošnjačke nacionalnosti. Taj 25. maj 1992. godine ostavio je bolno sjećanje na zločin koji je počinila ljudska ruka, kao i na bitku koja je vođena toga dana, u kojoj su život izgubili „zlatni ljiljani“ Amel Bečković i Merzuk Feriz. Sutra će u Vogošći dostojanstveno biti obilježena 26. godišnjica stradanja mještana Krša i bitke vođene toga dana. Brojne programske aktivnosti upriličene su u znak sjećanja na ovaj dan. Centralna manifestacija tradicionalno će biti upriličena u naselju Krše u 10:30. Ovaj dan obilježava se i kao Dan Mjesne zajednice Vogošća I.

Sutra će delegacije obići i šehidska mezarja, spomen obilježja i ploče gdje će uz polaganje cvijeća biti odata počast onima koji su 25. maja 1992. godine izgubili živote. Polazak delegacija planiran je u 9 sati ispred prostorija MZ Vogošća I.

Amel Bečković, Merzuk Feriz, Ibro, Kasim, Ramiz i Asim Kršo, Ahmed Piknjač, Hakija i Suad Mršo, Edin i Avdo Zulić, Nazif Halilović i Vahidin Sokoljanin, imena su šehida uklesana na spomen obilježju u naselju Krše. Sjećanje na 25. maj 1992. godine biće upriličeno u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Općine Vogošća, predstavnika MZ Vogošća I i mještana naselja Krše.