Naslovnica VIJESTI INFO VOGOŠĆA NA PUTU SJEĆANJA: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA BITKE ZA ORLIĆ

VOGOŠĆA NA PUTU SJEĆANJA: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA BITKE ZA ORLIĆ

96

U teškim uslovima 8. juna 1992. godine oslobođen je Orlić. Bila je to jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva u kojima su pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića.

U organizaciji JOB „Unije Veterana“ uz podršku Općine Vogošća obilježena je 27. godišnjica „Bitke za Orlić“. Centralna manifestacija u povodu ovog značajnog datuma održana je na platou ispred Spomen nišana na Kobiljoj Glavi u 11:30 sati.

Brojne delegacije položile su cvijeće na Spomen nišanu sa imenima šehida Kobilje Glave. Među njih 99 su i imena Nihad Tihić, Medin Ramović, Haris Čampara, Vehbija Hadžić, Senad Škoro, Senad Pohara, Šaćir Demirović i Kasim Gološ koji su poginuli 8. juna 1992. godine na Orliću. Datum sjećanja na bitku vođenu za brdo Orlić obilježava se Danom Mjesne zajednica Kobilja Glava.

Okupljenima nekadašnjim borcima, porodicama šehida, djeci i gostima u protokolarnom dijelu na Centralnoj manifestaciji su se obratili Adamir Raščić Ane, učesnik bitke i jedan od komandanata vogošćanskim borcima, koji obavlja funkciju predsjednika Skupštine  JOB „Unije Veterana“ te načelnik Općine Vogošća Edin Smajić. Načelnik Smajić je naglasio da je naša općina ponosna na izgrađenu instituciju sjećanja na period agresije na BiH, jer pored spomen obilježja, koja svjedoče dešavanjima od 1992.-1995. godine, istina se uspješno prenosi mlađim generacijama koje u školskim udžbenicima ne uče o novijoj historiji BIH.

Svoje literarne radove, tematski vezane za obilježavanje 8. juna 1992. godine  pristutima su pročitale Sumeja Hondo i Adna Hodžić a nagrade su bivši borci Sefer Hamzić Sefa, Ferid Kobiljak Fahro, Mevludin Uglješa Rambo i Muamer Džaka dodijelili najboljim učesnicima tradicionalnog krosa koji je održan u povodu obilježanja godišnjice „Bitke za Orlić“.