Naslovnica VIJESTI INFO VJEŽBANJE I PRAVILNA ISHRANA PUT DO ZDRAVLJA

VJEŽBANJE I PRAVILNA ISHRANA PUT DO ZDRAVLJA

112

Započeti  zdrav  načina života znači učiniti samo male promjene,  dodati voće žitaricama, uzeti jednu čašu vode više nego inače i početi lagano vježbati. Početak je najteži, jer treba sebi  dati vremena i zacrtati željeni cilj, stvoriti zdrave navike, naučiti vježbati.

 

 

Admir Vražalica, vlasnik Fitness kluba “Shark”, dugogodišnji sportista i sportski radnik kaže: ” Vogošća nudi odlične uslove za vježbanje. Osim teretane tu su i druga mjesta na kojima je moguće trčati, vježbati ili jednostavno pokušati se rekrativno baviti nekim sportom i to sve besplatno.”

Za početnike rekreativce važna  je  disciplina, ishrana u kojoj  bi trebalo da  preovladava voće i povrće, bijelo meso te voda koja ima posebnu ulogu u toku treninga. Ljeti se preporučuje smanjen intenzitet treninga.

 

Vježbanje može biti individualno ili grupno. Važno je izbjeći povrede koje će usporiti dalji tok vježbanja, a rezultati će uz kontinuiran rad i upornost neizostavno doći. Ono što se sa zadovoljstvom može reći je da je sve veći broj vježbača, rekreativaca koji nastoje promijeniti svoje navike, poboljšati kvalitetu života i slično.

Odlazak na trening ili bilo koju fizičku aktivnost treba  gledati  kao kvalitetno provedeno vrijeme za sebe. Zabavan, dobro osmišljen i kompletan koncept treninga  daje odlčične rezultate, osim što dobivamo bolji izgled, zadovoljniji smo, energičniji, oslobađamo se stresa i vrijeme provodimo okruženi pozitivnim ljudima sličnih interesa.