Naslovnica VIJESTI INFO VEĆINA GRAĐANA PODRŽAVA ZAKON O ZABRANI PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA

VEĆINA GRAĐANA PODRŽAVA ZAKON O ZABRANI PUŠENJA NA JAVNIM MJESTIMA

77

Naša zemlja je u vrhu liste zemalja u svijetu po konzumiranju duhana, pokazala su istraživanja. Skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji pušača. Više od polovine su muškarci a trećina žene. Iako statistika pokazuje veliki broj pušača, ipak građani podržavaju uvođenje i primjenu zakona koji će ograničiti upotrebu duhana i duhanskih proizvoda. Udruženje Proi već godinama u okviru inicijativa za kontrolu duhana kroz kampanju “Smeta mi”, zagovaraju kontrolu duhana zalažući se za zdravlje i pušača i „pasivnih pušača“.

Ediba Čutuna iz udruženja Proi kazala je da imaju podršku skoro 70% građana za donošenje i primjenu Zakona o kontroli upotrebe duhana i duhanskih proizvoda.

Stručnjaci već godinama ukazuju da je stanje u BiH u vezi s upotrebom duhanskih proizvoda alarmantno. Bosna i Hercegovina se nalazi među 20 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača također može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.