Naslovnica VIJESTI INFO VATROGASCI UPOZORAVAJU, TOKOM PROLJETNIH RADOVA VATRA NIKAKO BEZ NADZORA

VATROGASCI UPOZORAVAJU, TOKOM PROLJETNIH RADOVA VATRA NIKAKO BEZ NADZORA

49

Vogošćanski vatrogasci pozivaju građane na odgovorno ponašanje prilikom odlaganja i spaljivanja korova i drugog otpada u vrijeme proljetnjih radova na uređenju okućnica i vrtnih površina. Vjetrovito vrijeme vatru bez nadzora može  vrlo brzo proširiti u požar sa nesagledivim posljedicama. Takve aktivnosti su uvijek rizične i oprez je neophodan, ukoliko postoji opravdan razlog za spaljivanje nečega preporučuje se prvobitno pozvati vatrogasce na broj 123.

S nižim temperaturama zraka česti su slučajevi požara koji nastaju zapaljenjem čađi u dimnjacima, te je potrebno građanima ukazati na uzroke nastanka zapaljenja dimnjaka i  postupke u takvim slučajevima. Nastaju zbog talaženje čađi i to je zapravo samozapaljenje, ono što vlasnici objekata u tom slučaju mogu uraditi je samo pozvati vatrogasce i paziti da se ne zapali nešto u kući ili stanu. Nikakvo polijevanje vodom ili otvaranje dimovoda ne dolazi u obzir – savjetuju vatrogasci.

Još jednom apelujemo svima koji će narednih dana pripremati  svoje obradive površine  ili čistiti  dvorišta da vode računa kada zapale vatru  na otvorenom, da ne dođe do neželjenih posljedica, požara koji će ugroziti i njihovu i tuđu imovinu.