Naslovnica VIJESTI INFO VALTER TRAIL – PRVI UTRKA U ČAST KATHRINE SWITZER

VALTER TRAIL – PRVI UTRKA U ČAST KATHRINE SWITZER

93

Valter Trail se održava 07.03.2020. godine u Sarajevu, a organizuje ga Planinarsko društvo Skakavac u čast Katherine Switzer. Start utrke je u 10 sati a prvi trkači se očekuju u cilju oko 11:30.
Kathrine Switzer je prva žena koja se službeno takmičila na Bostonskom maratonu davne 1967. godine. Ona je hrabro i ustrajno izdržala opstrukcije kojima ju je jedan od direktora utrke želio zaustaviti i izbaciti sa utrke. Kathrine je simbol otpora, ona je Valter trčanja i jednakosti žena u sportu, i upravo zbog toga se utrka zove: Valter Trail u čast Kathrine Switzer.
Staza Valter Traila je kružna, dužine 16 km sa visinskom razlikom od 710 metara. Start utrke je u Dječijem odmaralištu Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći, odakle se trči na brdo Motka i kružnom stazom vraća nazad. Na utrci će uzeti učešće više od 170 učesnika.
Budući da je ekipa PD Skakavac poznata po dobrom druženju, nakon utrke će biti organizovan party na kojem će nastupiti DJ-a.
Planinarsko društvo Skakavac vrijedno radi na promociji brdskog trčanja, te zahvaljujući zajedničkim treninzima koji se održavaju gotovo svaki vikend, privlači sve veći broj trail trkača. Sve aktivnosti koje provodi Planinarsko društvo Skakavac pokazuju da se radi o udruženju koje je prepoznatljivo u segmentu promocije i provođenja aktivnosti u prirodi, pri čemu se vodi računa i o očuvanju okoline i uključivanju mladih. Za 2020. godinu pripremljeno je puno aktivnosti, a najznačajnija je Skakavac Trail utrka, koja će se ove godine realizirati po četvrti put.

/preuzeto sa pdskakavac.ba/