Naslovnica VIJESTI INFO VAHID ARNAUTOVIĆ SA ČETRDESET GRLA KRUPNE STOKE REKORDER PROIZVODNJE MLIJEKA U VOGOŠĆI

VAHID ARNAUTOVIĆ SA ČETRDESET GRLA KRUPNE STOKE REKORDER PROIZVODNJE MLIJEKA U VOGOŠĆI

118

Iako se posljednjih godina malo ko od proizvođača može pohvaliti dobrom slikom proizvodnje kada je mliječno govedarstvo u pitanju, ima i onih koji ne odustaju i nastavljaju ulagati u svoju proizvodnju. Na farmi Vahida Arnautovića ništa se ne prepušta slučaju. Veterinari su prisutni skoro svakodnevno,  kontroliše se cjelokupan proces proizvodnje, od oplodnje krave, razvoja tovne teladi do skladištenja mlijeka u laktofrize.

Od prvog dana naš proizvođač  vodi računa  i o genetici,. Krave se osjemenjavaju isključivo provjerenim i kvalitetnim genetskim materijalom. Također važan segment ovdje je briga o zdravlju stočnog fonda, preventiva u sprječavanju zaraznih bolesti.

Naša ekipa je farmu Arnautovića posjetila sa nadležnim veterinarom Zoranom  Spahićem koji nam je rekao: “Bez obzira što je na području FBiH registrovano nekoliko sporadičnih slučajeva zaraznih bolesti kod sitnih i krupnih preživara, na području općine Vogošća nema razloga za zabrinutost zbog toga jer do sada nije ustanovljen niti jedan slučaj bolesti.”

Farma krava Vahida Arnautovića broji četrdeset grla od čega je uvijek dvadeset visokomuznih krava u procesu laktacije. Sa ovim obimom proizvodnje Arnautović je rekorder na području naše općine.