Naslovnica VIJESTI INFO URAĐEN PRAVILNIK O ISHRANI DJECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA, OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA...

URAĐEN PRAVILNIK O ISHRANI DJECE U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA, OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA KS

155

Radna grupa za izradu Pravilnika o ishrani djece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo završila je izradu ovog podzakonskog akta, koji je i prezentovan direktorima škola.

Pravilnik sadrži preporuke o hrani koja treba biti zastupljena, odnosno koja će zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe djece i učenika određenih uzrasta, ali i  preporuke o hrani koja bi trebala biti u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina.

Mišljenje na Pravilnik je dala i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, jer radna grupa ima cilj da ovaj Pravilnik zaživi na terenu i da se može jasno kontrolisati njegova primjena.

Recimo i to da su rezultati istraživanja sublimirani u publikaciji ‘Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo’ pokazali su da broj gojazne djece raste. Iz tog razloga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS pokrenulo izradu navedenog pravilnika, ali i uvelo dodatni treći čas tjelesnog odgoja u školama u cilju povećanja njihove fizičke aktivnosti.

Nakon usvajanja od resornog ministarstva, Pravilnik će biti primijenjen u školama.