Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE PROREHA PODRŽAVA OSPOSOBLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM ZA SAMOSTALAN ŽIVOT

UDRUŽENJE PROREHA PODRŽAVA OSPOSOBLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM ZA SAMOSTALAN ŽIVOT

81

NVO ProReha postoji već godinama i uspješno provodi programe u oblasti profesionalne rehabilitacije, pomaganja i podržavanja osoba s invaliditetom i teško zapošljivih osoba u FBiH kroz procese edukacije, profesionalnog osposobljavanja, prekvalifikacije, te kroz programe zapošljavanja s ciljem unapređenja njihovih života i položaja u društvu.

Ova NVO je podržala formiranje socijalnog preduzeća „Greens“ koje se bavi uzgojem mikropovrća, začinskog i ljekovitog bilja. Direktor ovog preduzeća Vedad Vajzović ne krije zadovoljstvo jer su društveno odgovorne kompanije prepoznale njegov značaj i pružaju im podršku u radu. Dodaje da su i građani zainteresovani za pomaganje osobama sa invaliditetom prilikom edukacija i podrške za samostalan život, te ih zaposliti.

Kroz ove programe prošlo je više od 100 korisnika, od čega je gotovo polovina našla svoje mjesto na tržištu rada. Kerim Mašala jedan je od onih koji su prošli edukaciju i trenutno obavlja različite poslove u plasteniku sa začinskim biljem.