Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE PORODICE NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA: I NAKON PRESUDE KARADŽIĆU NASTAVLJA SE BORBA...

UDRUŽENJE PORODICE NESTALIH OPĆINE VOGOŠĆA: I NAKON PRESUDE KARADŽIĆU NASTAVLJA SE BORBA ZA PRAVDU

147

U prvostepenom postupku koji se oko sedam godina vodio protiv Radovana Karadžića u Haškom sudu saslušano je više od 500 svjedoka. Karadžić je tada osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, na tu presudu žalbe su uputili i tužioci i odbrana.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravni nasljednik Haškog suda – izreći će konačnu presudu sutra. Predsjednica Udruženja porodice nestalih Općine Vogošća Ema Čekić pratiće suđenje u Hagu, a prije odlaska izrazila je bojazan da bi presuda mogla biti oslobađajuća.  „Ako se to desi onda je to velika nepravda za naše žrtve“-kazala je Čekić i dodala da porodice nikad neće odustati od traženje istine o svojim najmilijim koji su, upravo politikom kakvu je zagovarao i provodio Karadžić, odvedeni u nepoznato.

Podsjećanja radi, mnogo je važnih procesa bilo u Haškom tribunalu ali presuda Radovanu Karadžiću zasigurno će biti najvažnija u historiji ove pravosudne institucije. Poslije smrti Slobadana Miloševića, za počinjene zločine političaru najvišeg ranga,  sutra, 20.marta u 14:00 sati presuda će biti izrečena upravo Karadžiću.

Slučaj Radovan Karadžić dobiće sutra konačni sudski epilog ali zadovoljenje pravde još je daleko!