Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE „NOVA ŽENA“: SPORT JE JEDAN KORAK KA RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

UDRUŽENJE „NOVA ŽENA“: SPORT JE JEDAN KORAK KA RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

185

„Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama“ projekat je kojeg finansira “Mediteranska žena”-fondacija iz Francuske a provodi ga Udruženje „Nova žena“ iz Semizovca. Fudbalska utakmica između djevojčica OŠ “Zahid Baručija“ i dječaka NK „Ozren“ odigrana na stadionu u Svrakama dio je ovog projekta.

Daliborka Nikolić, predsjednica Udruženja „Nova žena“ je kazala da djeca malo znaju o ravnopravnosti spolova jer iskustva koja su proizašla iz realizovanih radonica sa ovom populacijom to potvrđuju. „Naš cilj je da se od malih nogu zna za ravnopravnost spolova i da je ona imperativ u današnjem društvu a fudbal, odnosno sport je samo jedan kanal kroz koji se šalje takva poruka“ kazala je Nikolić i dodala je podršku projektu pružila i Općina Vogošća koja je izdvojila finansijska sredstva za nabavku opreme za djevojčice.

Naredna utakmica biće odigrana između dječaka NK „Ozren“ i djevojčica OŠ „Izet Šabić“ a potom se projekat „Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama“ nastavlja u Općini Ilijaš.