Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE CŽR OPĆINE VOGOŠĆA: USKORO ISPISIVANJE IMENA NA CENTRALNOM SPOMEN OBILJEŽJU

UDRUŽENJE CŽR OPĆINE VOGOŠĆA: USKORO ISPISIVANJE IMENA NA CENTRALNOM SPOMEN OBILJEŽJU

52

Udruženje Civilnih žrtva rata (CŽR) Općine Vogošća je zajedno sa Službom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu uradilo bazu podataka  civilnih žrtava  naše općine koji su izgubili živote u toku agresije na BiH. Imena 133 ubijenih civila biće ispisana na spomeniku koji se nalazi u velikom vogošćanskom parku. Ispisivanjem imena biće kompletirana izgradnja Centralnog spomen obilježja CŽR u Vogošći.

Spisak poginulih i ubijenih civila nalazi se na oglasnoj ploči u zgradi Općine Vogošća i članovi porodica žrtava imaju obavezu da provjere tačnost podataka u što kraćem vremenskom roku.

Prema pojašnjenju Fehima Merdana, sekretara Udruženja CŽR ova aktivnost trebala je biti završena ranije ali naložene mjere u vezi sa pandemijom koronavirusa poremetile su realizaciju i prolongirale je tako da nije realno očekivati da na Dan CŽR Općine Vogošća, 3.jula, sve bude završeno.

Uz kompletiranje baze, odnosno provjeru tačnosti podataka o civilnim žrtvama, biće provedena i neophodna procedura za izbor izvođača radova.

Iz Udruženja naglašavaju da je i na ovom spomeniku planiran prostor za naknadni upis imena koja nisu obuhvaćena trenutnom bazom podataka o poginulim i ubijenim civilima.