Naslovnica VIJESTI INFO UČENICI OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽILI DAN RUŽIČASTIH MAJICA

UČENICI OŠ “MIRSAD PRNJAVORAC” OBILJEŽILI DAN RUŽIČASTIH MAJICA

267

“Dan ružičastih majica”,  Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, edukativnom radionicom obilježila je i OŠ „Mirsad Prnjavorac“.  “Dan ružičastih majica”, poznatiji kao “Pink shirt day”, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru.

Poruke o nenasilnom rješavanju problema, o važnosti njegovanja i čuvanja prijateljstva,  o pozitivnim emocijama učenici i njihovi nastavnici iz ove škole poslali u javnost, na način ovaj način su podržali Međunarodni dan borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U Bosni i Hercegovini ovo je drugi put da se obilježava  Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. OŠ „Mirsad Prnjavorac“  jedna je od 50 škola u kojima se provodi program.

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja: Ovim programom podiže se  svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece. Simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja je ružičasta majica .