Naslovnica VIJESTI INFO UBOD STRŠLJENA – ZNAKOVI, LIJEČENJE I PREVENCIJA

UBOD STRŠLJENA – ZNAKOVI, LIJEČENJE I PREVENCIJA

53

Stršljeni su najveće ose koje žive u organiziranim zajednicama, a hrane se drugim kukcima te naročito pčelama. Za razliku od komaraca i obada, stršljeni se ne hrane krvlju drugih životinja, ali ih napadaju kada se osjećaju ugroženima. Toplo i vlažno vrijeme pogoduje povećanom broju različitih insekata.

Dr. Halil Gasal istakao je da ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan. Nakon uboda dolazi do stvaranja otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod.

Posebno su opasni ubodi na predjelu grla i vrata jer oteklina može uzrokovati otežano disanje ili čak gušenje, zbog čega je ozlijeđenu osobu potrebno odmah odvesti za hitni bolnički prijem. Ubodi otrovnih insekata poput stršljena posebno su opasni za osobe sklone alergijskim reakcijama.

Osobe alergične na ubod ose i stršljena, svakako ne bi trebale zalaziti na potencijalna staništa ovih insekata bez injekcije adrenalina.

Mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbjegao nastanak infekcije. Također, preporučuje se nanijeti sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja. Kako bi se smanjila oteklina, preporučuje se na ranu stavljati hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja metvice i lavande koja će ublažiti svrab i bol.