Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI PREZENTIRANA STUDIJA IZVODLJIVOSTI PROŠIRENJA I UNAPREĐENJA SISTEMA DALJINSKOG GRIJANJA U...

U VOGOŠĆI PREZENTIRANA STUDIJA IZVODLJIVOSTI PROŠIRENJA I UNAPREĐENJA SISTEMA DALJINSKOG GRIJANJA U KS

142

Studija izvodljivosti o proširenju i unapređenju sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo (KS) ima za cilj pružanje podrške Bosni i Hercegovini i KS da poduzmu mjere za ublažavanje zagađenja zraka kroz promociju i korištenje obnovljivih izvora energije.

Studija će biti pripremljena u okviru Projekta “Poboljšanje kvaliteta zraka u BiH kroz promociju obnovljivih izvora energije i poboljšanja daljinskog grijanja”. Ministarstvo zaštite okoliša, kopna i mora Republike Italije u tu svrhu obezbijedilo je grant sredstva u iznosu od 420.000 Eura, a implemetira će ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Danas su u našoj općini predstavnici savjeta dvije MZ Vogošća I i Vogošća II upoznati sa ovom Studijom. Zbog više razloga, najčešće ekonomske prirode, Vogošćani za zagrijavanje svojih stambenih jedinica ne koriste ekološki prihvatljive energente.