Naslovnica VIJESTI INFO U VOGOŠĆI ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ZBIJEG“

U VOGOŠĆI ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „ZBIJEG“

97

JU KSC Vogošća organizator je promocije knjige „Zbijeg“ autora Hasana Nuhanovića. Knjiga svjedoči o vremenu stradanju Bošnjaka ne samo u julu 1995.godine, nego sve vrijeme tokom agresije na BiH. Vogošćani su pokazali interes za događaj na kojem je promotor bio prof. Hajrudin Mešić.

Inače, Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, u kojem su mu ubijeni roditelji Ibro i Nasiha, i brat Muhamed. Do okupacije Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Bio je prisutan kada su njegovog oca, brata i majku sa još preko 200 drugih, koji su kod Holanđana pobjegli ispred generala Ratka Mladića i njegovih vojnika, holandski oficiri i vojnici predali ubicama.

Hasan je objavio brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu „Pod zastavom UN – međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici“, a sedam godina kasnije i knjigu „Zbijeg – put u Srebrenicu“. Sav svoj život je posvetio grčevitoj borbi za dokazivanje istine o genocidu.