Naslovnica VIJESTI INFO U SŠC VOGOŠĆA DVOJE SREDNJOŠKOLACA PREZENTOVALO SVOJE ISKUSTVO O RAZMJENI UČENIKA U...

U SŠC VOGOŠĆA DVOJE SREDNJOŠKOLACA PREZENTOVALO SVOJE ISKUSTVO O RAZMJENI UČENIKA U AMERICI

331

Alma Džanko učenica četvrtog razreda Gimnazije Obala iz Sarajeva i njen vršnjak Eldin Hožbo učenik Medicinske škole Jezero kroz razmjenu srednjoškolaca u Americi odlučili su da podijele svoje iskustvo razmjene, gdje su godinu dana pohađali školu. Učenicima prvih i drugih razreda Srednjoškolskog centra u Vogošća ovo dvoje mladih entuzijasta predstavili su način i uslove školovanja izvan granica naše zemlje. Život i pohađanje nastave u inostranstvu promijenili su ih na način kako ni jedno drugo iskustvo ne može.

Alma je maštala o posjeti Sjedinjenim Američkim državama još prije srednje škole, ali kako kaže nije odustajala dok tu ideju nije sprovela u djelo. Ovo dvoje mladih ljudi upustili su se u avanturu koja za njih nosi mnogo darova, a najdragocjeniji od njih su osobni razvitak, zrelost i samopouzdanje koje se stiće kroz brojna pozitivna iskustva.

Eldin Hožbo dobio je stipendiju za jedan od najprestižnijih univerziteta u Americi. Također on svjedoći da program razmjene doprinosi kulturološkoj raznovrsnosti, upoznavanju i razumjevanju među nacijama.

Nepoznati ljudi, nepoznato mjesto, starni jezik i još mnogo raznih iskustava kroz koje su ovi učenici prolazili, su ih ipak učinili da se osjećaju kao lokalni počasni gosti.