Naslovnica VIJESTI INFO U POVODU SVJETSKOG DANA IZBORA: ODRŽANO PREDAVANJE ZA UČENIKE SŠC VOGOŠĆA

U POVODU SVJETSKOG DANA IZBORA: ODRŽANO PREDAVANJE ZA UČENIKE SŠC VOGOŠĆA

90

Povodom podrške inicijativi za obilježavanje svjetskog dana izbora Općinska izborna komisija Vogošća održala je u petak 14.02.2020. godine prigodnu aktivnost u Srednjoškolskom centru Vogošća. Na času Građanskog obrazovanja održano je predavanje učenicima IV-1 razreda koji se obrazuju za zanimanje ekonomski tehničar i koji ujedno prvi put ove godine na lokalnim izborima imaju pravo glasa.
Učenicima je kroz prezentaciju i film približen cjelokupni izborni proces te su im prestavljene nadležnosti Centralne izborne komisije, Općinske izborne komisije, Centra za birački spisak – njihova prava, dužnosti, obaveze i zadaci.


Pored toga učenici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim odredbama izbornog zakona, iznesu svoja zapažanja i prijedloge za unapređenje istog. Mnogi su naveli da bi, kako oni smatraju, elektronsko glasanje uveliko poboljšalo izborni proces.
Također su u interakciji sa učenicima otklonjenje njihove sumnje i nedoumice vezano za izborni proces te se razgovaralo o situacijama koje se javljaju u praksi prilikom rada u biračkim odborima. Učenici su izrazili želju da u budućnosti uzmu učešće u radu biračkih odbora.
„Jako smo zadovoljni pokazanim znanjem i angažmanom učenika tokom predavanja, njihovim razumijevanjem značaja izbora, što ulijeva nadu da smo doprinijeli tome da će oni biti aktivni sudionici a ne pasivni posmatrači prilika u našem društvu“ kazali su iz Općinske izborne komisije Vogošća nakon druženja sa učenicima SŠC Vogošća.