Naslovnica VIJESTI INFO U POTOČARIMA HILJADE LJUDI, DANAS DŽENAZA I UKOP ZA 33 ŽRTVE GENOCIDA

U POTOČARIMA HILJADE LJUDI, DANAS DŽENAZA I UKOP ZA 33 ŽRTVE GENOCIDA

75

Povodom 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima srebreničke regije, koji su ubijeni u julu 1995. godine u “Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija”, danas je u Memorijalnom centru Potočari  klanjana dženaza i obavljen ukop za 33 žrtve.   Dženazu Je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari  ukopano je 6.610 žrtava genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 7.119 žrtava.Ni u jednom od 33 tabuta koji će danas subiti spušteni u kabure nisu kompletirani skeletni ostaci. Najstarija žrtva koja je ove godine ukopana je Šaha Cvrk koja je imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji jeu trenutku ubistva  imao svega  16 godina.

Srebrenica danas je svijet u malom, pristigli su građani iz svih dijelova BiH, Evrope i cijelog svijeta. Srebreničkim žrtvama počast su odali  preživjeli Srebreničani, porodice, prijatelji, komšije, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog kora u BiH. Građani cijelog svijeta u svojim gradovima, mirnim šetnjama, transparetima,projekcijama Srebreničkog cvijeta, perfomansima te na druge prikladne načine, također odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici sudski je dokazana činjenica za koju su međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada izrekli kazne zatvora duže od 700 godina pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina.