Naslovnica VIJESTI INFO U POSJETI DŽEMATU BLAGOVAC

U POSJETI DŽEMATU BLAGOVAC

147

Muslimani u Bosni i Hercegovini su Ramazan oduvijek doživljavali kao mjesec posebne vrijednosti. Vrše se temeljite pripreme za njegov dolazak. Čiste se kuće, džamije i mesdžidi, uređuju dvorišta, popravljaju prilazni putevi džamijama i tako redom. Džematlije Blagovca također imaju takvu praksu.

Vjerski život u ovom džematu je intenziviran tokom Ramazana, započinje nakon sehura klanjanjem sabah namaza. U džamiji se klanja svih pet namaza, uče mukabele, održavaju posebni sadržaji u koje su uključeni najmlađi članovi džemata.

Ove godine dolazak mjeseca Ramazana je bio posebno svečan, kazao nam je imam Blagovačke džamije Edin ef. Mrkulić, prvenstveno zbog sadržaja koji su namijenjeni djeci.

Zajednički iftari su u ovom džematu česti. Počinju kada se oglasi ezan učenjem iftarske dove i prekidanjem posta hurmama i protiču u razgovoru o korisnim i lijepim temama.

Nastupila je druga trećina mjeseca Ramazana, vrijeme  koje vjernici koriste još tražeći od uzvišenog oprost grijeha. U posljednjoj trećini je 27. noć mjeseca Ramazana kada će u ovoj džamiji biti upriličen poseban program.