Naslovnica VIJESTI INFO U POSJETI ADILU MUHIĆU: PLASTENICI PUNI RODA, PRISTIŽU PARADAJZ, KRASTAVCI, PAPRIKA

U POSJETI ADILU MUHIĆU: PLASTENICI PUNI RODA, PRISTIŽU PARADAJZ, KRASTAVCI, PAPRIKA

136

Plastenička proizvodnja je sve zastupljenija u našim krajevima i to s razlogom – prinos u plastenicima je nekoliko puta veći u odnosu na proizvodnju na otvorenom, a samim tim veći su i prihodi. Dodatna prednost je mogućnost razvoja i berbe kvalitetnog povrća tokom cijele godine. Oko plasteničke proizvodnje ima više rada nego kod proizvodnje povrća na otvorenom, ali se uloženi  trud i rad isplate. Ova godina je karakteristična zbog čestih temperaturnih promjena koje ne prijaju biljkama bez obzira o kojoj vrsti proizvodnje se radi. Sve to uticalo je na samu sezonu sazrijevanja plodova, stigli su znatno kasnije, ali je kvaliteta neupitna.

 

Adil Muhić je ove godine u plastenicima, na prijedlog sina Adina Muhića inžinjera poljoprivrede, primijenio određene novine koje su se zahvaljujući stručnosti i odličnom poznavanju materije  pokazale vrlo dobrim potezom. Naime riječ je o drugačijoj sadnji paradajza koja za rezultat ima više i kvalitetnije plodove.

Ono što je najvažnije u ovim vrelim ljetnim danima, prema mišljenju Adila Muhića, je održati biljke u vegetaciji tj. u plasteniku  osigurati  optimalne uslove  potrebne za nesmetan razvoj  plodova najmanje još dva mjeseca. Kako je već duži  niz godina prisutan na tržistu sa svojim proizvodima i kako je inzistirao na kvalitetu nema problema sa plasmanom robe. Prodaja je na pragu jer zadovoljne mušterije ponovo dolaze i preporučuju dalje.

 

U ovom slučaju  „slika govori više od hiljadu riječi“ i reprezentuje  pedantnost, iskustvo i znanje prozviđača, višegodišnji trud.  Ovo je posao koji zahtjeva mnogo ulaganja, izdvojenog vremena, truda i odricanja.   Poštujući pravila koja nalaže struka i pozitivna iskustva stečena dugogodišnjim radom željeni rezultati  sigurno neće izostati.