Naslovnica VIJESTI INFO U OVOJ GODINI OČEKUJE SE POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI PRVE TRANSVERZALE

U OVOJ GODINI OČEKUJE SE POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI PRVE TRANSVERZALE

397

Sa stanovišta Službe za urbanizam i prostorno planiranje Općine Vogošća za Prvu transverzalu najvažnije je da se što prije usvoji provedbena prostorno-planska dokumentacija za prostor u čijem se obuhvatu nalazi trasa Prve transverzale. U prošloj godini pripremljeni su u formi nacrta četiri regulaciona plana: Barica, Ugorsko-Menjak, Uglješići i Donja Jošanica. Održane su i po dvije javne tribine gdje su građani dali svoja mišljenja, primjedbe i sugestije vezane za prostorno-plansku dokumentaciju a u pripremi je Nacrt kompletnog plana u Zavodu za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Tek po usvajanju navedenog, imaćemo u potpunosti definisano pitanje urbanizma i uređenje cjelokupnog obuhvata tog prostora sa posebnim naglaskom na trasu Prve transverzale koja prolazi kroz Vogošću.

Prema riječima pomoćnika načelnika Općine Vogošća u Službi za urbanizam i prostorno planiranje Hakije Delića, u tekućoj godini najavljen je početak gradnje dionice Prve transverzale od Bara do tunela Kobilja Glava. „Portal ovog tunela je na području Općine Vogošća pa je i moguće očekivati uz tunel i izgradnju dijela Prve transverzale do naselja Hotonj, gdje se ona može spojiti sa sadašnjim magistralnim putem, te kao ta poddionica pustiti u funkciju od čega bi imali koristi“ –kazao je Delić.

Prva transverzala je veoma skup projekat i teško je precizirati kada će biti završen. Projekat je procjenjena investicija u vrijednosti između 250 i 300 miliona KM.