Naslovnica VIJESTI INFO U OŠ “PORODICE EF. RAMIĆ” RADIONICA ZA BOLJU UKLJUČENOST ROMSKE DJECE U...

U OŠ “PORODICE EF. RAMIĆ” RADIONICA ZA BOLJU UKLJUČENOST ROMSKE DJECE U NASTAVNE PROCESE

197

Ramiz Spasoli u Osnovnoj školi „Porodice ef.Ramić“  jednom sedmično  održavajući radionice, pomaže učenicima Romima da uspješno završe osnovnu školu. On učenicima pomaže da urade zadaću, pomaže im u bosanskom jeziku, matematici, engleskom i nastoji im svojim primjerom pokazati da se sve može kad se hoće. On sam kaže da je sa 14 godina krenuo u prvi razred, uspio je završiti osnovnu i srednju školu. Nakon završene škole radio je u Disciplinskom centru za maloljetnike i drugima organizacijama, a trenutno je u organizaciji Step by step, koja je u saradnji sa školom organizovala ove radionice.

Direktor OŠ „Porodice ef. Ramić“ Šemso Pačariz kaže da nastavu u njihovoj školi pohađa dvadesetak učenika romske nacionalnosti  a da taj broj varira. Na radionicu dolaze učenici različitih razreda. Tu su devetogodišnje blizanke Ajla i Dženita  Resimi koje idu u prvi razred kao i njihova sestra Nazmija koja ima trinaest godina i ide u četvrti razred dok četranestogodišnji brat Rasim koji također ide u četvrti razred. Njima i drugoj djeci koja zaostaju za svojim vršnjacima, Ramiz ali i drugi nastavnici nastoje pomoći da što prije nadoknade propušteno i zajedno sa svojim vršnjacima završe osnovnu školu. Najvažnije da vole učiti.

Ramiz Spasoli je pozitivan primjer uključenosti Roma u obrazovanje koji je iskoristio pruženu priliku da se školuje a svojim primjerom želi ohrabriti i drugu djecu da se obrazuju i završe osnovnu i srednju školu.