Naslovnica VIJESTI INFO UDRUŽENJE “ZDRAVO ODRASTANJE” ODRŽAVA KREATIVNO-EDUKATIVNE RADIONICE POD NAZIVOM „DIJETE UZ DIJETE RAME...

UDRUŽENJE “ZDRAVO ODRASTANJE” ODRŽAVA KREATIVNO-EDUKATIVNE RADIONICE POD NAZIVOM „DIJETE UZ DIJETE RAME UZ RAME”

173

Osam organizacija civilnog društva već drugu godinu u našoj lokalnoj zajednici realizuje projekte namijenjene djeci, mladima ili ženama. Među aktivnim članovima civilnog društva je Udruženje Zdravo odrastanje. Ovo udruženje u OŠ “Porodice ef. Ramić” u Semizovcu realizuje projekat pod nazivom „Dijete uz dijete, rame uz rame.“

Općina Vogošća samo je jedna od 21 jedinice lokalne samouprave u kojoj organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine realizuju projekte koji su u skladu sa razvojnim ciljevima ove lokalne zajednice. Projekti se finansiraju sredstvima koje izdvajaju Općina Vogošća i EU putem UNDP-a.

S ciljem socijalizacije djece, kroz radionice pod nazivom „Dijete uz dijete rame uz rame“ nastoji se probuditi kreativnost, timski rad i sposobnost djece da se što bolje socijalizuju.

Posjetili smo učenike OŠ „Porodice ef.Ramić“ u Semizovcu koji kroz zajednički rad i aktivnosti jačaju socijalizaciju. Koristeći svoje ruke i ideje, djeca jačaju motoriku i sposobnosti, a jačanjem sposobnosti jača se i njihova ličnost, pa samim tim oni postaju socijalna bića.

Na ovakav način djeca postaju svjesna da i njihovi vršnjaci imaju osjećaje i ideje. Promatrajući ponašanje i kreativnost druge djece, postepeno se prilagođavaju i poboljšavaju svoje socijalne vještine.